410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások

The Last Raid of HumanKind || Agora I.


Contemporary Creative Dreamers || Gangaray Dance Company


 

Az előadás keretében két produkciót tekinthet meg a közönség a bukaresti Contemporary Creative Dreamers és a budapesti Gangaray Dance Company jóvoltából.

 

Contemporary Creative Dreamers: The Last Raid of HumanKind

A Contemporary Contemporary Creative Dreamers független kortárstánc-társulat kortárs táncművészeti produkciók létrehozásával és országos és nemzetközi terjesztésével, illetve kezdőknek és profiknak egyaránt szóló mozgás- és kortánstánc-műhelyek szervezésével kíván hozzájárulni a romániai koreográfia fejlődéséhez.

A The Last Raid of HumanKind című előadás azoknak az érzéseknek a testi kifejeződését mutatja be, amelyeket akkor élünk át, amikor ráébredünk, hogy egy adott esemény, történés a teljes emberiség kihalásához vezethet. Mit szeretnénk magunk mögött hagyni? Milyen lenne az a nyom, amelyet egyénenként hátrahagyunk? Az előadás az utolsó út alapkoncepciójára épül, amelyen a testek fizikai pulzálássá alakítják az érzelmeket, és ez a közös lüktetés kifulladásig tart – ebben a pillanatban válnak a testek átlátszóvá és őszintévé.

 

Gangaray Dance Company: Agora I.

A Gangaray Dance Company előadásai magas szintű tánctechnikai tudatosságot, kidolgozott testhasználatot és erős színpadi jelenlétet kívánnak. Hiszik, hogy a testben rejlő lehetőségek mélyreható tanulmányozása által a táncművész a tartalom közvetítésének hiteles médiumává válhat.

A Gangaray egyedi stílusában létrejött koreográfiák nem csupán megtöltik, de formálják is a teret. A precizitás, a tiszta irányok és az artikulált mozdulatok végtelen dimenziókat láttatnak. Évadonként bővülő repertoárjuk a „tiszta tánc” szépségével és átütő erejével hivatott lenyűgözni közönségünket.

Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere. Portugál nyelven az „agora” jelentése ’most’. Az előadás agorája egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, melynek anyanyelve a tánc. Az a „szentély”, ahol a társulás tagjai tisztelik a spirituális értékeket és az univerzum törvényeit, ahol óvják a természetet és őrzik a kultúrát, nagy becsben tartják saját gyökereiket megélve a jelent, de nem feledve a múltat. E régmúlt értékrendszer találkozása a jelennel, azaz a mosttal. Tiszta tánc, dimenziók komponálása, ritmizált elegancia.

Az Agora I. önálló produkció, amelynek előadóművészei saját – fiatal táncosokat képző/továbbképző, egyben számukra megmutatkozási lehetőséget is nyújtó – táncműhelyük, a Gangaray Artistic Program egykori és mostani tagjai közül kerültek ki. Az Agora I. egy elemeiben is jelentékeny, elevenen lüktető, magával ragadó és folyamatosan magához is láncoló előadás. Ebben ugyanakkora szerepe van a zenének, mint magának a táncnak. Hámor József zenéje miközben önmagában is érvényes és teljes műalkotás, szervesen kapcsolódik a darab dramaturgiájához.

 

Rendező: Hámor József
Koreográfus: Hámor József
Zene: Gangaray Experimental Music / Hámor József
Jelmez: Maday Tímea Kinga

Előadók: Bali Boglárka, Baumgartner Krisztina, Fekete Zsófia, Mangi Kornélia, Maday Tímea, Nyeste Adrienn